Az én töltött káposztám
Ha van étel amire nagyon igaz a mondás, mely szerint: "Ahány ház, annyi szokás!"... akkor az a töltött káposzta. Úgy is mondhatnánk: ahány kultúra...
Szinten minden kultúrában megtalálható valamilyen formában ez az étel.
Készítik édes káposztából, kovászolt káposztából, kelkáposztából, paradicsomosan, kicsiben, nagyban, csúcsosra tekerve, henger alakúra tekerve, füstölt hússal, árpával, különböző fűszerekkel... és még sorolhatnám a végtelen verziókat. Mind nagyon finom.
Számomra viszont a befutó változat savanyú káposztával készül és füstölt hússal...

Hozzávalók
A káposztához:
- 50 dkg zsírosabb darált hús
- fél csésze rizs
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 nagy gerezd fokhagyma
- 1 ek. pirospaprika
- 1 tk. őrölt bors
- 2 tk. só
- 1 tk. ételízesítő
- 12 db kisebb savanyított káposztalevél
- 2 maroknyi szálas savanyú káposzta
- 10 dkg füstölt tarja
- 10 dkg füstölt oldalas
- 1 ek. zsír
A rántáshoz:
- 1 ek. zsír
- 1 fej vöröshagyma
- 1 cikk fokhagyma
- 1 ek. liszt
- 1 tk. pirospaprika
Elkészítés
1.
Mindenek előtt, fontos, hogy a szálas káposztát átmossuk hideg vízben,
hogy ne legyen annyira savanyú.
2.
A darált húst egy tálba tesszük, hozzáöntjük a megmosott rizst.
Ízesítjük a zúzott fokhagymával, a finomra vágott vöröshagymával.
Fűszerezzük, sóval, ételízesítővel, borssal, pirospaprikával.
Kézzel alaposan összekeverjük.
3.
Annyi vizet keverünk hozzá, hogy lágyabb masszát kapjunk.
Erre azért van szükség, hogy a főzés során, a rizs ne a húsból szívja fel a nedvességet,
mert akkor száraz és kemény lesz a töltött káposzta.
4.
A káposzta leveleknek levágjuk a vastagabb erezetét, hogy könnyebben beletudjuk tekerni a tölteléket.
A káposzta levél közepébe teszünk egy evőkanálnyi tölteléket, majd az egyik oldalát ráhajtjuk.
Ezután a felénk eső részét szintén ráfordítjuk és lazán, hogy legyen hely a rizsnek dagadni, feltekerjük.
A kimaradó felső káposzta részt újjunkkal benyomkodjuk.
5.
Egy fazék vagy lábas aljára tesszük a zsírt, erre jön elterítve a szálas káposzta fele.
Következő réteg a füstölt oldalas, majd erre jönnek a töltelékek, szépen egymáshoz illesztve.
Rápakoljuk a tarját, amelyet végezetül betakarunk a szálas káposzta másik felével.
Felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje.
Fedővel lefedve, lassú tűzön puhára főzzük.
6.
A töltött káposztát TILOS kevergetni! Időnként a fazék két fülét megfogva kissé megmozgatjuk.
7.
Ha megpuhult, rántást készítünk.
Egy evőkanálnyi zsíron megpirítjuk a finomra vágott hagymát és a fokhagymát.
Megszórjuk a liszttel és világos barnára pirítjuk.
Meghintjük pirospaprikával, és azonnal felöntjük kevés hideg vízzel.
Szűrőkanálon keresztül a káposztára öntjük, kissé összerázzuk.
8.
Egyet forralunk rajta, és elkészült.