Karácsonyi Mese mézes sütemény

2016.12.21

Nyakunkon a karácsony! Sok olyan étel és sütemény van amelynek az elkészítése számomra ilyenkor "kötelező", ellenben némelyik olykor már unalmas...

Ezért most a hagyományos mézeskalács helyett sütöttem egy mézeskalács tésztából készült, selymes vaníliakrémmel töltött réteges süteményt.
Nem is gondolnánk, hogy milyen gyorsan megy.
A lapok pár perc alatt megsülnek, a krém is gyorsan elkészül.
Az eredmény mesésen finom sütemény... ezért is kapta ezt a nevet:
Mese mézes

Hozzávalók

A tésztához:

  • 35 dkg liszt
  • fél tk. szódabikarbóna
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 1 kk. őrölt szegfűszeg
  • 17 dkg cukor
  • 2,5 dkg olvasztott Rama margarin
  • 2 tojás
  • 2 ek. langyos méz 

A krémhez:

  • 4 ek. liszt
  • 0,5 l tej
  • 4 ek. cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 tojássárgája
  • 15 dkg Rama margarin
  • 3 ek. porcukor 

A mázhoz:

  • 1 tojásfehérje
  • 4 ek. porcukor 


Elkészítés

1.
A krémhez a lisztet csomómentesre keverjük a tojássárgával, cukorral, vaníliás cukorral és a tejjel.
Folyamatosan kevergetve sűrű, puding szerű krémmé főzzük. Alufóliával letakarva kihűtjük. 

2.
A puha vajat habosra keverjük a porcukorral.
Ha a főzött krém kihűlt, robotgéppel átkeverjük, hogy szép sima állagú legyen.
Ekkor belekeverjük a vajkrémet, majd hűtőben lehűtjük. 

3.
A tésztához a lisztet elkeverjük a fahéjjal, szegfűszeggel és a szódabikarbónával.
Külön tálban simára keverjük a langyos mézet az olvasztott vajjal, a cukorral, és a tojásokkal.
A masszát a lisztes keverékhez öntjük és összegyúrjuk. A tésztát 10-15 percig pihentetjük.

4.                                                                                         Ezután 4 egyenlő részre osztjuk, kissé átgyúrjuk őket és egyenként 30x20 cm-es téglalapokká nyújtjuk.   Egyesével világosra sütjük őket, 200 °C-ra előmelegített sütőben.                                                      Egy lap nagyon hamar megsül, kb. 2-3 perc!        Miután mind megsültek, félretesszük őket, hogy lehűljenek. 

5.                                                                                                   Rétegezve betöltjük a krémmel.  

6.                                                                                                    A tetejére sűrű habbá verjük a tojásfehérjét a porcukorral, és megmintázzuk vele a süti tetejét. (egyszerűen el is simíthatjuk rajta, ha úgy jobban tetszik.)

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el