Karácsonyi Mese mézes sütemény
Nyakunkon a karácsony! Sok olyan étel és sütemény van amelynek az elkészítése számomra ilyenkor "kötelező", ellenben némelyik olykor már unalmas...
Ezért most a hagyományos mézeskalács helyett sütöttem egy mézeskalács tésztából készült, selymes vaníliakrémmel töltött réteges süteményt.
Nem is gondolnánk, hogy milyen gyorsan megy.
A lapok pár perc alatt megsülnek, a krém is gyorsan elkészül.
Az eredmény mesésen finom sütemény... ezért is kapta ezt a nevet:
Mese mézes

Hozzávalók
A tésztához:
- 35 dkg liszt
- fél tk. szódabikarbóna
- 1 tk. őrölt fahéj
- 1 kk. őrölt szegfűszeg
- 17 dkg cukor
- 2,5 dkg olvasztott Rama margarin
- 2 tojás
- 2 ek. langyos méz
A krémhez:
- 4 ek. liszt
- 0,5 l tej
- 4 ek. cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 tojássárgája
- 15 dkg Rama margarin
- 3 ek. porcukor
A mázhoz:
- 1 tojásfehérje
- 4 ek. porcukor
Elkészítés
1.
A krémhez a lisztet csomómentesre keverjük a tojássárgával, cukorral, vaníliás cukorral és a tejjel.
Folyamatosan kevergetve sűrű, puding szerű krémmé főzzük. Alufóliával letakarva kihűtjük.
2.
A puha vajat habosra keverjük a porcukorral.
Ha a főzött krém kihűlt, robotgéppel átkeverjük, hogy szép sima állagú legyen.
Ekkor belekeverjük a vajkrémet, majd hűtőben lehűtjük.
3.
A tésztához a lisztet elkeverjük a fahéjjal, szegfűszeggel és a szódabikarbónával.
Külön tálban simára keverjük a langyos mézet az olvasztott vajjal, a cukorral, és a tojásokkal.
A masszát a lisztes keverékhez öntjük és összegyúrjuk. A tésztát 10-15 percig pihentetjük.
4. Ezután 4 egyenlő részre osztjuk, kissé átgyúrjuk őket és egyenként 30x20 cm-es téglalapokká nyújtjuk. Egyesével világosra sütjük őket, 200 °C-ra előmelegített sütőben. Egy lap nagyon hamar megsül, kb. 2-3 perc! Miután mind megsültek, félretesszük őket, hogy lehűljenek.
5. Rétegezve betöltjük a krémmel.
6. A tetejére sűrű habbá verjük a tojásfehérjét a porcukorral, és megmintázzuk vele a süti tetejét. (egyszerűen el is simíthatjuk rajta, ha úgy jobban tetszik.)