Óriás perec

2016.11.01

Hozzávalók

A tésztához:

  • 40 dkg kalács liszt
  • 1 dl langyos tej
  • 1 dl langyos víz
  • 2 dkg élesztő
  • 1 tk. cukor
  • 2 tk. só
  • 4 ek. olaj
  • 1 kk. szódabikarbóna 

A mázhoz:

  • 2 ek. liszt
  • 2 tk. só
  • pici víz


  • 1 S-es méretű tojás a kenéshez

Elkészítés

1.
A langyos tejben elkeverjük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és meleg helyen felfuttatjuk. 

2.
Közben a lisztet egy tálba öntjük, hozzáadjuk a sót, olajat, szódabikarbónát és a vizet, valamint a felfutott élesztőt.
Sima tésztává gyúrjuk, addig amíg elválik az edény falától.
Elég masszív tésztát kapunk.
Konyharuhával letakarva, meleg helyen 1 órát kelesztjük. 

3.
Ezt követően 8 egyenlő darabra osztjuk.
Mindegyiket kisodorjuk kb. 40 cm-es rudakká.
Perec alakúra hajtjuk, és olajozott tepsibe sorakoztatjuk, kevés helyet hagyva köztük.
Felvert tojással lekenjük.

4.
Előmelegített, forró sütőben, sütjük, majd mikor már kezd színt kapni, vegyük ki a sütőből, és locsoljuk meg a lisztből és sóból, pici vízzel sűrűn folyósra kevert masszával. 

5.
Toljuk vissza a sütőbe még pár percre, amíg megszilárdul rajta. 

6.
Ha valóban óriás pereceket szeretnénk, osszuk 6 darabra a tésztát, ebben az esetben, természetesen hosszabb rudakat sodorjunk. 

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el