Óriás perec

Hozzávalók
A tésztához:
- 40 dkg kalács liszt
- 1 dl langyos tej
- 1 dl langyos víz
- 2 dkg élesztő
- 1 tk. cukor
- 2 tk. só
- 4 ek. olaj
- 1 kk. szódabikarbóna
A mázhoz:
- 2 ek. liszt
- 2 tk. só
- pici víz
- 1 S-es méretű tojás a kenéshez
Elkészítés
1.
A langyos tejben elkeverjük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és meleg helyen felfuttatjuk.
2.
Közben a lisztet egy tálba öntjük, hozzáadjuk a sót, olajat, szódabikarbónát és a vizet, valamint a felfutott élesztőt.
Sima tésztává gyúrjuk, addig amíg elválik az edény falától.
Elég masszív tésztát kapunk.
Konyharuhával letakarva, meleg helyen 1 órát kelesztjük.
3.
Ezt követően 8 egyenlő darabra osztjuk.
Mindegyiket kisodorjuk kb. 40 cm-es rudakká.
Perec alakúra hajtjuk, és olajozott tepsibe sorakoztatjuk, kevés helyet hagyva köztük.
Felvert tojással lekenjük.
4.
Előmelegített, forró sütőben, sütjük, majd mikor már kezd színt kapni, vegyük ki a sütőből, és locsoljuk meg a lisztből és sóból, pici vízzel sűrűn folyósra kevert masszával.
5.
Toljuk vissza a sütőbe még pár percre, amíg megszilárdul rajta.
6.
Ha valóban óriás pereceket szeretnénk, osszuk 6 darabra a tésztát, ebben az esetben, természetesen hosszabb rudakat sodorjunk.